فشار خون پایین، همچنین به عنوان افت فشار خون شناخته می شود، وضعیتی است که در آن فشار خون شما به زیر محدوده طبیعی کاهش می یابد. این همیشه دلیلی برای نگرانی نیست، اما اگر علائم فشار خون پایین را تجربه کردید، باید به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. در این مقاله به علائم، علل، درمان و زمان مراجعه به پزشک برای فشار خون پایین می پردازیم.
علائم فشار خون پایین
یکی از شایع ترین علائم فشار خون پایین، سرگیجه است، به خصوص هنگام ایستادن سریع. همچنین ممکن است احساس ضعف یا سبکی سر داشته باشید، به خصوص اگر برای مدت طولانی ایستاده یا نشسته باشید. علائم دیگر ممکن است شامل تاری دید، گیجی و تپش قلب باشد. برخی از افراد مبتلا به فشار خون پایین ممکن است حالت تهوع یا استفراغ را تجربه کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است احساس ضعف یا خستگی کنند.
در حالت کلی علائم افت خون عبارتند از:
- گیجی یا سبکی سر
- سرگیجه
- غش کردن
علل فشار خون پایین چیست؟
فشار خون پایین می تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد. برخی از شایع ترین دلایل عبارتند از کم آبی بدن، بیماری های قلبی و برخی داروها. کم آبی می تواند باعث کاهش فشار خون شود، زیرا میزان خون را در بدن شما کاهش می دهد و پمپاژ موثر خون را برای قلب دشوارتر می کند. برخی از بیماریهای قلبی نیز میتوانند منجر به فشار خون پایین شوند، زیرا میتوانند عضله قلب را ضعیف کرده و کارایی آن را در پمپاژ خون کاهش دهند. در نهایت، برخی از داروها می توانند باعث کاهش فشار خون به عنوان یک عارضه جانبی شوند، بنابراین اگر علائم فشار خون پایین را تجربه می کنید، برای پیشگیری از بیماری های قلبی حتماً با پزشک خود در مورد هر دارویی که مصرف می کنید صحبت کنید.
در حالت کلی علت افت فشار خون عبارتند از:
- مشکلات هورمونی
- بیماری قلبی
- بارداری
- فشار خون پایین بعد از مصرف غذا
- حملات عصبی
- مصرف برخی داروها
- کمبود مواد مغذی
- افت فشار خون به دلیل اختلالات اشتها
درمان علائم فشار خون پایین
درمان فشار خون پایین به علت زمینه ای بستگی دارد. برای درمان فشار خون پایین در خانه اگر فشار خون پایین شما ناشی از کم آبی بدن باشد، نوشیدن مایعات بیشتر ممکن است برای بالا بردن فشار خون به سطح طبیعی کافی باشد. در مواردی که بیماری های قلبی مقصر هستند، می توان داروهایی برای بهبود عملکرد قلب و افزایش فشار خون تجویز کرد. در نهایت، اگر فشار خون پایین شما به دلیل مصرف دارو باشد، پزشک ممکن است بتواند دوز مصرفی شما را تنظیم کند یا برای کاهش علائم، شما را به داروی دیگری تغییر دهد. توجه نمایید که حتما ابتدا فشار خود را اندازه گیری کنید و سپس انواع دروش های درمانی اندازه گیری کنید. اگر فشار خون شما بالا تست می توانید روش های درمان فشار خون بالا در خانه را پیش بگیرید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
اگر علائم فشار خون پایین را تجربه می کنید، ضروری است که به دنبال مراقبت های پزشکی باشید، به ویژه اگر مشکلات سلامتی دیگری را تجربه می کنید یا دارو مصرف می کنید. پزشک شما میتواند آزمایشهایی را برای تعیین علت فشار خون پایین شما انجام دهد و یک برنامه درمانی برای رفع این مشکل تدوین کند. علاوه بر این، اگر دچار غش، سرگیجه یا گیجی شدید، فوراً به پزشک متخصص قلب و عروق در شیراز مراجعه کنید، زیرا این علائم میتواند نشان دهنده وضعیت جدیتری باشد.
کلام آخر
در نتیجه، فشار خون پایین وضعیتی است که می تواند باعث طیف وسیعی از علائم از جمله سرگیجه، غش و گیجی شود. اگرچه همیشه دلیلی برای نگرانی نیست، اما اگر علائم افت خون را تجربه کردید، به ویژه اگر دارو مصرف می کنید یا بیماری قلبی زمینه ای دارید، ضروری است که به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. درمان فشار خون پایین به علت زمینهای آن بستگی دارد، بنابراین حتماً با پزشک خود مشورت کنید تا به فشار خون نرمال برسید.