علایم و نشانه های عفونت کلیه

علایم و نشانه های عفونت کلیه

آرزو

آیا به تازگی متوجه تغییر در ادرار و درد در پهلوهای خود شده اید؟ شاید دچار بیماری های کلیه باشید. در این مقاله پزشک شهر توضیحاتی درباره علایم و نشانه های عفونت کلیه، روش تشخیص آن از عفونت مجاری ادراری در کودکان و بزرگسالان، و زمان مناسب برای مراجعه به پزشک ارایه خواهیم داد.

عفونت کلیوی چیست؟

عفونت کلیه یا پیلونفریت نوعی عفونت مجاری ادراری است که به دنبال ورود باکتری به بدن اتفاق می افتد. مجاری ادراری سیستمی درون بدن است که وظیفه دفع ماده سمی اوره، آب و نمک اضافی از بدن را دارد. ادرار از کلیه، میزنای، مثانه و میزراه عبور می کند تا از بدن خارج شود. به عفونت در هر یک از این مجاری، عفونت دستگاه ادراری (UTI) گفته می شود.

بطور عمومی، عفونت در قسمت تحتانی مجاری ادراری شایعتر است، که این شامل میزراه و مثانه می شود. اما گاهی اوقات عفونت به نواحی بالاتر انتقال پیدا می کند و از طریق میزنای، کلیه را نیز درگیر می کند. به این صورت، در فرد علایم و نشانه های عفونت کلیه بروز پیدا می کند. حدود یکی از هر ۳۰ مورد عفونت مجاری ادرار، منجر به عفونت کلیه می شود.

در اغلب افراد، قبل از ابتلا و پدیدار شدن علایم و نشانه های عفونت، فرد معمولا به عفونت مجاری تحتانی ادرار دچار بوده و علایم آن را داشته است. اگر دچار عفونت ادراری بشوید، ممکن است به دفعات حس اضطرار برای استفاده از سرویس بهداشتی داشته باشید و هنگام ادرار سوزش احساس کنید. اگر عفونت ادراری نادیده گرفته شود، ممکن است منجر به عفونت کلیه و بروز علایمی چون تب و کمردرد شود. شما برای درمان می توانید به پزشک درمان نارسایی کلیه در شیراز مراجعه نمایید. برای مشاهده نظرات مردم می توانید عبارت عفونت کلیه نی نی سایت را جستجو کنید.

علایم و نشانه های عفونت کلیه

علائم و نشانه های عفونت کلیه عبارتند از:

درد پهلوها

درد پهلو یکی از بارزترین و شاخصترین علایم عفونت کلیوی است. این نوع درد باعث احساسی ناخوشایند و حساسیت به لمس و فشار در پهلوها می شود. در برخی موارد، درد می تواند تا کشاله ران کشیده شود.

یکی از مهمترین نکاتی که به باید به خاطر داشت، این است که درد پهلو به تشخیص عفونت کلیوی احتمالی از عفونت مجاری تحتانی ادراری کمک می کند. اگر عفونت مجاری تحتانی ادراری دارید که هنوز به کلیه ها سرایت نکرده است، بعید است در پهلوی خود درد احساس کنید.

اگر عفونت به سمت کلیه ها رفته باشد، احساس درد در یک سمت پهلو بسیار شایع است. علاوه بر درد، ممکن است لمس قسمتی که درد پهلو دارد نیز دردناک باشد و حساسیت به لمس حتی به شکم هم منتقل شود. در بیشتر موارد، درد تدریجی و خفیف است و اغلب اوقات درد شدید و ناگهانی مانند تیر کشیدن بروز نمی کند.

علایم عفونت

در صورتی که به عفونت کلیوی مبتلا شوید، بروز علایم عمومی عفونت بسیار رایج است. بیشتر افراد دچار تب شدیدی که تا ۳۹.۴ درجه هم می رسد می شوند. ممکن است علایمی همچون لرز، خستگی زیاد، حالت تهوع و حس ناخوشی عمومی که به آن بیمارگونگی (Malaise) گفته می شود نیز بروز کنند. به خاطر داشته باشید که علایمی مانند تب و لرز به ندرت در موارد عفونت ادراری تحتانی مانند عفونت مثانه و میزراه رخ می دهد.

با اینکه این موضوع متداول نیست، احتمال بروز علایمی نظیر سرگیجه، افت فشار خون و افزایش ضربان قلب وجود دارد. ثبت و پیگیری علایم و درمان فوری و زودهنگام بیماری، بسیار ضروری است.

این موضوع از آنجا حایز اهمیت است که در صورتی که عفونت کلیوی به موقع درمان نشود، امکان انتشار عفونت از مجاری ادراری به خون وجود دارد. در صورت بروز این اتفاق، به اختلالی جدی و مهلک به نام سپتیسمی (سپسیس یا پَلَشت خونی) دچار می شوید که علایمی همچون افت فشار خون، صدمه به اعضای دیگر، و بعضا مرگ دارد.

تغییرات در ادرار

اغلب افراد مبتلا به عفونت کلیه تغییراتی در ادرار خود مشاهده می کنند. ممکن است یک یا چند علامت زیر را داشته باشید:

  • سوزش ادرار یا دُش میزی
  • تکرر ادرار
  • احساس اضطرار برای ادرار حتی با مثانه خالی
  • ادرار تیره، کرد، بد بو، یا وجود خون در ادرار

باید ذکر کرد که ممکن است این علایم محدود به عفونت کلیه نباشد و برای عفونت ادراری تحتانی که هنوز به کلیه سرایت نکرده نیز بروز یابند. با وجود این، اگر ضمن تغییراتی در ادرار خود، درد پهلو یا علایم ناشی از عفونت دارید، مشورت با پزشک درباره گزینه های درمان ضروری است.

احساس خستگی و ضعف عمومی در مبتلایان به عفونت کلیه

احساس خستگی و ضعف عمومی یکی از علائم شایع در مبتلایان به عفونت کلیه است که معمولاً به دلیل درگیری سیستم ایمنی بدن با عفونت ایجاد می‌شود. در این حالت، بدن برای مقابله با باکتری‌های مهاجم انرژی زیادی مصرف می‌کند و همین موضوع باعث کاهش سطح انرژی و بروز احساس بی‌حالی و خستگی می‌شود. بسیاری از بیماران ممکن است بدون داشتن تب یا درد شدید، تنها با این علامت عمومی به پزشک مراجعه کنند. اگر این حالت خستگی با علائم دیگری مانند درد پهلو، تب یا تغییر در رنگ ادرار همراه باشد، احتمال عفونت کلیه بیشتر می‌شود و نیاز به بررسی دقیق‌تری دارد.

"علایم

علایم و نشانه های عفونت کلیه در کودکان

بطور عمومی، کودکان بالای پنج سال علایمی شبیه به بزرگسالان دارند. لازم به ذکر است که تشخیص عفونت مجاری ادرار و کلیه در کودکان کوچک بسیار سخت تر است. این به دلیل ناتوانی کودکان در توصیف مشکلات و دردهایشان است.

اگر گمان می کنید کودکتان مبتلا به عفونت مجاری تحتانی ادراری یا کلیوی است، توجه به علایم زیر به شما در تشخیص این موضوع کمک خواهد کرد. علایم و نشانه های عفونت کلیه:

  • کم اشتهایی یا اختلال تغذیه
  • بی حالی
  • تب خفیف

با این حال این علایم همیشه فقط مختص کلیه نیستند. در صورت مشاهده تغییرات در وضع سلامت کودک خود به متخصص اطفال یا پزشک مرتبط مراجعه کنید تا ضمن مشورت از علت اصلی بروز علایم اطلاع یابید.

آیا عسل برای دفع پروتئین مفید است؟

علایم عفونت کلیه در سالمندان

علاوه بر علایم اصلی و بارز این بیماری، سالمندان در معرض بروز اختلالات روانی و شناختی هستند. مواردی همچون گیجی، اختلال در تفکر و حافظه یا تغییر حالت روحی. حتی در سالمندانی که از نظر ذهنی هوشیاری کافی دارند، تغییرات روانی حین عفونت، به سرعت اتفاق می افتند.

لازم به ذکر است که این تغییرات موقت و گذرا هستند. با همه این موارد، سالمندان و کسانی که از آن ها پرستاری می کنند باید پیگیر درمان و رفع این علایم باشند تا از اختلالات و بیماری های دیگر پیشگیری شود.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

بدون اقدام درمانی، عفونت کلیه منجر به اختلالاتی می شود که سلامتی شما را به خطر می اندازد. اگر تغییری در عادات ادرار خود مشاهده کردید، دچار علایم مرتبط به عفونت هستید یا به درد پهلو مبتلا شدید، سریعا به پزشک متخصص کلیه در شیراز مراجعه کنید. همچنین در صورتی که به عفونت مجاری تحتانی مبتلا هستید و علایم شما بهبود پیدا نکرده، یا بدتر شده حتما باید به پزشک درمان عفونت کلیه در شیراز مراجعه کنید. پزشک می تواند با تجویز داروی آنتی بیوتیک دیگر یا معرفی روش های جایگزین، به درمان عفونتتان کمک کند.

برای عفونت کلیه چی خوبه؟

برای درمان عفونت کلیه، مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها تحت نظر پزشک ضروری است. در کنار درمان پزشکی، نوشیدن آب زیاد، مصرف آب کرنبری، استراحت کافی و دمنوش‌های گیاهی مانند پونه یا زنجبیل می‌توانند به بهبود وضعیت کمک کنند. رعایت بهداشت دستگاه ادراری نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.

مروری کوتاه

عفونت کلیه یا پیلونفریت نوعی از عفونت مجاری ادرار است. عفونت کلیه در افرادی رخ می دهد که ابتدا به عفونت مجاری تحتانی ادرار (مثانه و میزراه) مبتلا شده اند. کسانی که به عفونت کلیه مبتلا می شوند علایمی نظیر تغییرات در ادرار را، که شاخصه عفونت مجاری ادرار است بروز می دهند. با این وجود، اگر علایمی نظیر تب و درد شدت یابند، احتمالا عفونت به کلیه ها سرایت پیدا کرده است.

عفونت کلیه ممکن است منجر به درد شدید و ناگهانی شود. بدون اقدامات درمانی، احتمال اختلالات دیگر نیز وجود دارد. بنابراین، در صورت مشاهده تغییر در علایم، مراجعه به پزشک بسیار ضروری و مهم است. پزشک ضمن تشخیص دقیق و سریع، می تواند به شما کمک کند روش درمانی که برای شما موثرتر و مناسب تر است را بشناسید.

منبع: مقالات سلامتی سایت Health.com

نظر کاربران